bezoekersteller

Opbrengst data loggen

Door gegevens te loggen, kan je de prestaties (opbrengst) van een zonne-installatie vergelijken met andere installaties.

Als je de opbrengst per kWp vergelijkt met andere installaties, die ongeveer dezelfde dakhelling, orientatie en geografische ligging hebben, weet je ook of je installatie in orde is.

Verder vind ik het gewoon interessant om eens met ander provincies, of landen te vergelijken.

Door te loggen, bewaar je ook de data van de vorige jaren, en kun je altijd nog te weten komen welke opbrengst je bijvoorbeeld dezelfde dag van vorig jaar had, en wat de beste dag ooit was.

Eigenlijk volstaat het om met 1 andere gelijkwaardige installatie te vergelijken, maar ik vergelijk op 4 verschillende manieren, gewoon om dat ik dat een leuke uitdaging vind.

Hieronder enkele manieren om te loggen.

1) Met een gewone excelgrafiek

Op het einde van elke maand, wissel ik de dagresultaten van de voorbije maand uit met nog 3 andere mensen, die in dezelfde gemeente of binnen een straal van 10 km wonen en ook een PV-installatie hebben en verwerk ik die gegevens in een excel grafiek. Om een goed beeld te krijgen vergelijken we de opbrengst per kilowattpiek.

Als 1 van de 4 installaties, afwijkt van de 3 andere, kan het er op wijzen, dat er daar iets mis is.

klik op de afbeelding voor een voorbeeld.

2) Op de website https://www.sunnyportal.com

SMA (fabrikanten van onder andere de omvormers) stelt ook een webruimte ter beschikking, waar je na registreren op een gemakkelijke manier een website kan maken.

De benodigde data kan je via het programma Sunny Data Control, in de vorm van een email, met een excel bijlage, verzenden.

Deze service is gratis, maar het duurt soms wel even vooralleer de data verwerkt is, en de website up to date is.

klik op de afbeelding voor een voorbeeld.

3) Met het programma Sunny Report

Met het programma Sunny Report, dat gemaakt is door Peter Schaich en vertaald van Duits naar Nederlands door Chrismir, kan je op je eigen PC en op een eigen webruimte een website opzetten.

Op deze manier kan je zelf bepalen, hoeveel maal per dag je je website wil updaten.

Om dit programma te gebruiken, moet je ook wel het programma Sunny Data Control installeren, want de gegevens worden uit de excel bestanden die door dit programma gemaakt worden, gehaald en verwerkt tot tabellen en grafieken. (Ik heb dit programma gebruikt tot en 2009, maar ben in 2010 overgestapt naar onderstaand programma)

klik op de afbeelding voor een voorbeeld.

4) Met het programma JSunnyReports

Het programma JSunnyReports is gemaakt door Martin Kleinman, Martijn van der Pauw & Bastiaan Schaap.

Het programma heeft ongeveer dezelfde mogelijkheden als het bovenstaande, maar is veel gebruiksvriendelijker omdat de code vrij is om te bewerken en aan te passen aan de eigen behoeften en smaak. Ook ogen de grafieken veel moderner.

Om dit programma te gebruiken, moet je ook wel het programma Sunny Data Control installeren, want de gegevens worden uit de excel bestanden die door dit programma gemaakt worden, gehaald en verwerkt tot tabellen en grafieken.

klik op de afbeelding voor een voorbeeld.

5) op de website http://www.zonnestroomopbrengst.eu/

Op de website: http://www.sonnenertrag.eu/ kan je ongelooflijk veel info vinden.

Je kan je er ook registreren en je data delen. Dit delen van data kan er op 2 manieren: Je geeft je data (dagresultaten of maandresultaten) handmatig in op de website of de data wordt dagelijks omstreeks 10u00 opgehaald van je eigen website of webruimte. Hiervoor heb je dus een webruimte nodig, waar je zelf je data naar upload.

Hier kan vergelijken met meer dan 3000 installaties verdeeld over 11 landen. Ook de hitparade vind ik interessant: je kan zien hoe efficient je installatie is ten opzichte van de rest van Europa, Belgiƫ, provincie of gemeente.

Ik ben hier geregistreerd als "ED RAKET" met ID: 2608.

klik op de afbeelding voor een voorbeeld.